Τα τελευταία χρόνια, η δίαιτα Κέτο έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται η απώλεια βάρους.
Αρχικά, η κετογονική διατροφή χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ως θεραπεία για την επιληψία. Ωστόσο, σήμερα είναι γνωστή ως θεραπεία για την παχυσαρκία και τις συναφείς μεταβολικές διαταραχές. Αποτελεί ένα διατροφικό σχήμα που επιτρέπει πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων και πολύ υψηλή πρόσληψη λίπους.
Σκοπός της κετογονικής δίαιτας είναι να προκαλέσει μια μεταβολική κατάσταση στο σώμα, την κέτωση.
Κέτωση, η βάση στην δίαιτα Κέτο
Η κέτωση αποτελεί μια φυσιολογική μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο τις κετόνες αντί για την γλυκόζη.
Υπό κανονικές συνθήκες, το σώμα βασίζεται κυρίως στους υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας και η ινσουλίνη λειτουργεί για την εξαγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που προέρχεται από τη γλυκόζη.
Όταν όμως ο οργανισμός έχει μειωμένους υδατάνθρακες στη διάθεσή του, η έκκριση ινσουλίνης μειώνεται. Τότε, ο οργανισμός αρχίζει να καταναλώνει την αποθηκευμένη γλυκόζη ως καύσιμο, αλλά αυτή εξαντλείται μετά από τρεις έως τέσσερις ημέρες.
Έτσι, το σώμα αναγκάζεται να διασπάσει το αποθηκευμένο λίπος σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και να παράγονται οι κετόνες στο ήπαρ. Οι κετόνες παρέχουν ενέργεια στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα νεφρά και στους μύες.
Ωστόσο, ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα με κετόνες. Η ήπια παραγωγή κετονών παρατηρείται και φυσιολογικά σε περιόδους πείνας και παρατεταμένης άσκησης.
Η κέτωση πιστεύεται ότι μεταβάλλει τις μεταβολικές οδούς για να προκαλέσει απώλεια βάρους και ενδεχομένως να βελτιώσει άλλα αποτελέσματα για την υγεία, όπως η μείωση της υπεργλυκαιμίας και η βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων.
Είδη Κετογονικής δίαιτας
Η δίαιτα Κέτο εμφανίζει διάφορες μορφές ανάλογα με τα επίπεδα λίπους πρωτεΐνης και υδατάνθρακα.
- Κλασσική Κετογονική διατροφή: Υψηλή πρόσληψη λίπους, μέτρια πρωτεϊνών και χαμηλή υδατανθράκων
- Κυκλική Κετογονική δίαιτα: Υπάρχουν δύο διαδοχικοί περίοδοι, 5 ημέρες κέτωσης και 2 ημέρες με υψηλούς υδατάνθρακες
- Κετογονική δίαιτα υψηλών πρωτεϊνών: Χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, υψηλή λίπους αλλά και πρωτεϊνών
Τι επιτρέπεται στην δίαιτα Κέτο
Οι τροφές που επιτρέπονται είναι οι τα αυγά, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.
Επίσης, επιτρέπονται καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και το αβοκάντο, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα αλείμματα τους, τα ψάρια καθώς και φρούτα σε μικρή ποσότητα όπως berries.
Τι απαγορεύεται στην δίαιτα Κέτο
Στην κετογονική δίαιτα, πρέπει να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, καλαμπόκι και μπισκότα.
Επισης, πρέπει να αποφεύγονται φρούτα και χυμοί φρούτων εκτός από αυτά που επιτρέπονται. Τέλος, πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προιόντα, τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά καθώς και τα αλκοολούχα ποτά.
Οφέλη της Κετογονικής διατροφής
Η δίαιτα Κέτο έχει αποδειχθεί ότι βραχυπρόθεσμα προσφέρει αρκετά οφέλη στον οργανισμό.
Αναλυτικότερα, πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Επίσης, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα με κετόνες, συνεπώς έχει παρατηρηθεί να βελτιώνει τα συμπτώματα ασθενών με επιληψία. Υπάρχουν επίσης δεδομένα ότι η κετογονική δίαιτα είναι ωφέλιμη και σε άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο εκτός από την επιληψία (Alzheimer, Parkinson).
Ακόμη, η δίαιτα Κέτο φαίνεται να προκαλεί μια σημαντική απώλεια βάρους τους πρώτους μήνες. Αυτό πιθανά οφείλεται στο αυξημένο αίσθημα κορεσμού λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, στην αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση εξαιτίας της μετατροπής του λίπους και της πρωτεΐνης σε γλυκόζη και της μείωσης των ορμονών της όρεξης.
Παράλληλα, έρευνες αποδεικνύουν πως οι κετόνες βοηθούν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στην βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και του λιπιδαιμικού προφίλ. Τέλος η δίαιτα Κέτο μπορεί να επιδρά θετικά και στην μείωση του οξειδωτικού στρες.
Κετογονική και παρενέργειες
Η κετογονική διατροφή ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες στον διαιτώμενο.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και εμφανίζονται τις πρώτες μέρες αλλά μπορεί να διαρκέσουν και περισσότερο. Μερικά από αυτά είναι πονοκέφαλος, εξάντληση, διαταραχές στον ύπνο, πείνα, εντερικά προβλήματα, ταχυκαρδία, ευερεθιστότητα και κράμπες.
Βέβαια, σπανιότερα υπάρχουν και πιο σοβαρές παρενέργειες όπως πέτρες στα νεφρά και οστεοπόρωση, αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και κετοξέωση.
Απευθύνεται σε όλους η δίαιτα Κέτο;
Η κετογονική δίαιτα αντενδείκνυνται σε παιδιά και εφήβους, εγκύους, θηλάζουσες και σε άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Επίσης, σε ασθενείς με παγκρεατική και ηπατική νόσο ή άτομα που έχουν αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη.
Η σημαντική συμβολή ενός Διατροφολόγου
Η δίαιτα Κέτο είναι ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους υγείας, απώλεια βάρους και αθλητική απόδοση. Ωστόσο, δεν είναι για όλους.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει πρώτα ενημέρωση και καθοδήγηση από έναν επαγγελματία Διατροφολόγο προτού οποιασδήποτε απόφασης του διαιτώμενου για την αλλαγή του διατροφικού του μοντέλου. Σε κάθε περίπτωση, τα επιστημονικά δεδομένα ως τώρα αποδεικνύουν ότι το Μεσογειακό πρότυπο είναι το ασφαλέστερο και με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.
Αν χρειάζεστε υποστήριξη και καθοδήγηση για να υιοθετήσετε σωστές συνήθειες στην διατροφή σας και να επιδιώξετε την καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού σας, μπορώ να σας βοηθήσω. Είμαι Διαιτολόγος στο Ναύπλιο, πιστοποιημένη Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και κατέχω Diploma στο Positivity Coaching.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε και θα χαρώ να γνωριστούμε:
- καλώντας στο 6984684285
- συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας
- στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook