Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί τα τελευταία χρόνια έντονη τάση στο χώρο της διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής με σκοπό την απώλεια βάρους, την αποτοξίνωση αλλά και γενικότερα την βελτίωση της υγείας.
Τι ακριβώς, όμως είναι; Είναι άλλη μια δίαιτα της μόδας ή μήπως είναι ωφέλιμη; Απευθύνεται σε όλους ή κρύβει κινδύνους για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμών;
Διαλειμματική νηστεία, ένα διατροφικό μοντέλο από την αρχαιότητα
Σύμφωνα με το διαλειμματικό μοντέλο διατροφής, περίοδοι νηστείας διαδέχονται την κατανάλωση τροφής.
Δηλαδή, η διαλειμματική δίαιτα εστιάζει στο πότε πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές και όχι στο είδος τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνει κανείς διαλειμματική διατροφή και οι βασικότερες μέθοδοι αναφέρονται ακολούθως.
Διαλειμματική νηστεία εναλλασσόμενων ημερών (ADF)
Στο συγκεκριμένο μοντέλο, συνίσταται η εναλλαγή ημερών νηστείας και ημερών φαγητού.
Διαλειμματική 5 2
Ένας άλλος τρόπος είναι το τροποποιημένο σχήμα νηστείας (5:2).
Συγκεκριμένα, η διαλειμματική νηστεία 5:2 επιτρέπει την κατανάλωση τροφίμων με εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες 2 μη συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα και τις άλλες 5 ημέρες την κατανάλωση κατά βούληση.
Διατροφή σε περιορισμένο χρόνο (TRE)
Η διατροφή σε περιορισμένο χρόνο (TRE), επιτρέπει την ελεύθερη πρόσληψη ενέργειας εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μέσα στην ημέρα.
Διαλειμματική νηστεία 16 8
Η πιο συνηθισμένη μορφή διαλειμματικής δίαιτας είναι το 16:8.
Συγκεκριμένα, καταναλώνει κανείς γεύματα μέσα ένα συγκεκριμένο 8ωρο μέσα στην ήμερα και τις υπόλοιπες 16 ώρες βρίσκεται σε νηστεία. Πολλά άτομα τα βολεύει περισσότεο να ξεκινούν να τρώνε από το μεσημέρι, καθώς έτσι μένει να νηστεύουν μόνο τη νύχτα.
Ο συγκεκριμένος τρόπος διαλειμματικής νηστείας αποτελεί τον λιγότερο περιοριστικό και είναι ευκολότερος στο να μπορέσει να προσαρμοστεί κάποιος.
Διαλειμματική νηστεία και υγεία
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν εστιάσει στα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος διατροφής συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Ειδικότερα, η διαλειμματική δίαιτα νηστεία οδηγεί στην μείωση του λίπους, της όρεξης και στην μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας. Αυτό, όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι μια στρατηγική για τη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της νηστείας. Ακόμη, από τους διάφορους τύπους της, η διατροφή σε περιορισμένο χρόνο έχει καλύτερα αποτελέσματα στο σωματικό βάρος.
Αντίθετα, η νηστεία εναλλασσόμενων ημερών δεν φαίνεται να οδηγεί στην απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά, όμως η διαλειμματική νηστεία δεν φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερο όφελος στην απώλεια βάρους, συγκριτικά με άλλες υποθερμιδικές διατροφές.
Τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία και την επίδραση στην υγεία είναι περιορισμένα. Ωστόσο, έχει φανεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη, περιορίζοντας το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Επίσης, η νηστεία μειώνει την «κακή» LDL χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και τους δείκτες φλεγμονής, τα οποία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Υπάρχουν μελέτες στα αρχικά στάδια βέβαια που φαίνεται να συσχετίζουν την διαλειμματική νηστεία με μακροζωία και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνων.
Μειονεκτήματα διαλειμματικής δίαιτας
Ωστόσο, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει και αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.
Κάποιες πιθανές παρενέργειες είναι η πείνα, η κόπωση, η αυπνία, η ευερεθιστότητα, η μειωμένη συγκέντρωση, η δυσκοιλιότητα και οι πονοκέφαλοι. Βέβαια, είναι πιθανό αφού το σώμα συνηθίσει το νέο διατροφικό πρότυπο να υποχωρήσουν τα συμπτώματα στον 1ο μήνα περίπου.
Επίσης, στη διαλειμματική νηστεία μπορεί να μην είναι επαρκής η πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα και μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγικά επεισόδια και μελλοντικά σε διατροφική διαταραχή. Με αυτόν τον τρόπο, μετά το τέλος της δίαιτας, το βάρος μπορεί να ξανά αυξηθεί.
Είναι τελικά καλό ένα πρόγραμμα διατροφής για διαλειμματική νηστεία;
Συμπερασματικά, η διαλειμματική νηστεία δεν υπερτερεί σε σχέση με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για την απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενειών και είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους για την επίδραση της στη υγεία.
Επίσης, λόγω της απουσίας ασφαλών συμπερασμάτων, δεν θα πρέπει να συνίσταται σε παιδιά, σε άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, θηλάζουσες και έγκυες. Οι αθλητές είναι άλλη μια ομάδα που θα πρέπει να αποφεύγει την διαλειμματική δίαιτα γιατί μπορεί να δυσκολεύονται να ανεφοδιάζονται με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Σε ασθενείς, συνιστάται έντονα να υιοθετείται μόνο με την επίβλεψη του θεράποντα ιατρού.
Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος θέλει να επιλέξει την διαλειμματική νηστεία, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν έμπειρο επιστήμονα της διατροφής ώστε να μην προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και ταυτόχρονα να καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
Υποστήριξη για διαλειμματική νηστεία
Αν χρειάζεστε υποστήριξη και καθοδήγηση για να υιοθετήσετε την διαλειμματική δίαιτα στην ζωή σας, μπορώ να σας βοηθήσω. Είμαι Διαιτολόγος στο Ναύπλιο, πιστοποιημένη Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και κατέχω Diploma στο Positivity Coaching.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε και θα χαρώ να γνωριστούμε:
- καλώντας στο 6932329673
- συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας
- στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook