Μπύρα: Θερμίδες και διατροφική αξία

μπύρα θερμίδες και διατροφική αξία

Η μπύρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως με φανατικούς φίλους και στην χώρα μας.

Είναι γνωστή για την ικανότητά της να συνοδεύει τις κοινωνικές περιστάσεις και να προσφέρει δροσιά σε ζεστές μέρες. Ωστόσο, πέρα από την αναμφισβήτητη γεύση και τη συναισθηματική της σύνδεση με το καλοκαίρι, έχει και επίδραση στην υγεία μας.

Μπύρα: Σύνθεση και θρεπτικά συστατικά

Η μπύρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από ζυθοποιημένα σιτηρά όπως κριθάρι, νερό, μαγιά και λυκίσκο.

Υπάρχουν πολλά είδη μπύρας, που διαφέρουν κυρίως στα χαρακτηριστικά γεύσης και περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Ανά 100ml λαμβάνουμε 30-40 θερμίδες ενέργεια από μία τυπική μπύρα η οποία περιέχει:

Νερό

Το νερό είναι το κύριο συστατικό της μπύρας σε περιεκτικότητα που αγγίζει το 96%.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας που λαμβάνουμε από την μπύρα, προερχόμενη κυρίως από τα σάκχαρα που ζυμώνονται.

Αλκοόλ

Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ κυμαίνεται συνήθως από 3% έως 8%, προσφέροντας θερμίδες αλλά χωρίς θρεπτική αξία. Ταυτόχρονα, το αλκοόλ λειτουργεί ως διουρητικό.

Βιταμίνες και μέταλλα

Μια μπύρα περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη και το φολικό οξύ. Επίσης, είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο και το κάλιο.

Πρωτεΐνες και αμινοξέα

Οι μπύρες περιέχουν πρωτεΐνες και αμινοξέα σε μικρές ποσότητες, που συμβάλλουν στη συνολική πρωτεϊνική πρόσληψη.

μπύρα επιπτώσεις

Επιδράσεις της μπύρας στην υγεία

Υπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιδράσεις από την κατανάλωση μπύρας και συνδέονται άμεσα με την ποσότητα που πίνουμε.

Αντιοξειδωτική δράση

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στις μπύρες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση και τη φθορά.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτό αποδίδεται κυρίως στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως οι πολυφαινόλες.

Βελτίωση της οστεοπόρωσης

Το πυρίτιο που περιέχεται στην μπύρα βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των οστών και σχετίζεται με αύξηση της οστικής πυκνότητας.

Μειονεκτήματα της μπύρας

Η κατανάλωση μπύρας μπορεί να επιφέρει και αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται τόσο με το βάρος όσο και με την υγεία μας.

Αύξηση βάρους

Η μπύρα περιέχει θερμίδες που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους αν καταναλώνεται υπερβολικά.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Η μπύρα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων ή να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις.

Αλκοολισμός

Η υπερβολική κατανάλωση μπύρας μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την κοινωνική ζωή του ατόμου.

Υγεία του Ήπατος

Η μακροχρόνια αυξημένη κατανάλωση μπύρας και αλκοόλ γενικότερα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ όπως ηπατίτιδα και κίρρωση.

Υπέρταση

Η υπερβολική κατανάλωση μπύρας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Διαβήτης τύπου 2

Η μακροχρόνια αυξημένη κατανάλωση μπύρας αυξάνει το κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πώς καταναλώνεται η μπύρα με ασφάλεια

Η μπύρα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και να συμβάλει στην απόλαυση των καλοκαιρινών στιγμών.

Το κλειδί για να την απολαύσετε με υγιή τρόπο είναι η ποσότητα και η σύσταση είναι 1-2 ποτήρια ανά ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες.

Μαζί με την μπύρα, πρέπει να καταναλώνετε αρκετό νερό για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε μπύρες καλής ποιότητας και να αποφεύγονται αυτές που περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά.

Φυσικά, η κατανάλωση της πρέπει να συνοδεύεται από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και να μην αντικαθιστά τα γεύματα.

Scroll to Top