Αύξηση βάρους: Πότε είναι απαραίτητη και πώς πρέπει να γίνεται;

αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

Τριγύρω μας υπάρχουν άνθρωποι με χαμηλό σωματικό βάρος ή άτομα που για ιατρικούς λόγους μπορεί να προβληματίζονται για τον τρόπο που θα πετύχουν την άμεση αύξηση βάρους.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να πάρουν βάρος για διάφορους λόγους υγείας, αισθητικής ή φυσιολογίας. Για παράδειγμα, τα άτομα με νόσο του Crohn δυσκολεύονται να πάρουν και να διατηρήσουν βάρος.

Το σίγουρο είναι ότι με μια καλή στρατηγική, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος. Μην ξεχνάτε ότι η διατήρηση του βάρους μας σε ένα φυσιολογικό εύρος,  βοηθά σημαντικά την συνολική μας υγεία.

Πότε είναι φυσιολογική ή απαιτείται η αύξηση βάρους;

Σε ορισμένες περιόδους, και για διάφορους λόγους, η αύξηση βάρους μπορεί να είναι απαραίτητη για το σώμα μας. Πότε όμως μπορεί να είναι αυτές;

Σε περίοδο εγκυμοσύνης

Η αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Τόσο το έμβρυο όσο και η μαμά έχουν ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην συγκεκριμένη περίοδο.

Ένας έμπειρος Διατροφολόγος φυσικά γνωρίζει πώς να υποστηρίξει μια μέλλουσα μαμά σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.

Ανάρρωση από διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής.

Στην περίπτωση ειδικά της Νευρικής Ανορεξίας, το ταλαιπωρημένο από την ασιτία σώμα πρέπει οπωσδήποτε να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους. 

Τα ανθρώπινα όργανα έχουν ανάγκη λίπους περιμετρικά τους ώστε να λειτουργούν φυσιολογικά. Συνεπώς, η αύξηση βάρους είναι ζήτημα φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος. 

Αθλητές που αυξάνουν τη μυϊκή μάζα κατά την προπόνηση

Οι ενεργειακές ανάγκες των αθλητών είναι αυξημένες σε σχέση με τους υπόλοιπους οργανισμούς.

Ένας αθλητής χρειάζεται όχι μόνο περισσότερη ενέργεια, αλλά και διάφορα συστατικά τα οποία θα βοηθήσουν στην αύξηση των επιδόσεων του.

Επίσης, οι αθλητές που αγωνίζονται σε αθλήματα όπου το βάρος καθορίζει και την κατηγορία, η αύξηση βάρους ενδέχεται να είναι καθοριστικής σημασίας για κάποια πιθανότητα διάκρισης.

Όσο τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσονται και μεγαλώνουν

Η αύξηση βάρους κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία είναι όχι μόνο κάτι φυσιολογικό αλλά και επιθυμητό.

Κατά την ανάπτυξη, τα όργανα τα οστά αλλά και ο μυικός ιστός αυξάνονται. Συνεπώς, είναι απολύτως αυτονόητο ότι το βάρος του παιδιού αυξάνεται.

Αντίθετα, το να μην αυξάνεται το βάρος ενός παιδιού όσο αυτό μεγαλώνει ενδεχομένως να είναι σημάδι  ενός σοβαρού προβλήματος που σχετίζεται με την ανάπτυξη.

Άλλες καταστάσεις που είναι απαραίτητη η αύξηση βάρους

Επιπρόσθετα, κάποιος μπορεί να χρειαστεί να πάρει ή να ξαναπάρει βάρος για διάφορους ακόμα λόγους όπως στις περιπτώσεις όπου:

  • αναρρώνει από σοβαρή ασθένεια ή μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο
  • είναι κάτω από το υγιές βάρος και θέλει να αισθανθεί καλύτερα
  • είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχει χάσει βάρος ακούσια (χωρίς να το θέλει)

Για όσους λοιπόν το χρειάζονται, το σίγουρο είναι ότι η αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε συνολικά καλύτερη υγεία και λειτουργικότητα.

Πώς πρέπει να γίνεται η αύξηση βάρους

Τι πρέπει όμως να κάνει όποιος θέλει να πάρει βάρος με υγιεινό τρόπο;

Είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία; Ανάλογα με την περίπτωση, η αύξηση βάρους μπορεί να απαιτεί διαφορετική προσέγγιση ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Να είστε ρεαλιστές σχετικά με τον σωματότυπό σας

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική διάπλαση και τη μυϊκή μάζα. 

Εάν είστε αδύνατοι αλλά υγιείς, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στους γονείς και τα αδέρφια σας. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αλλάξει σε περιορισμένο βαθμό μέσω της προπόνησης με βάρη και της αυξημένης πρόσληψης τροφής, αλλά οι δραστικές αλλαγές στο σχήμα του σώματος μπορεί να μην είναι υγιεινές ή βιώσιμες. 

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να πάρουν  βάρος μετά από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση συνήθως μπορούν να το αυξήσουν πιο εύκολα από κάποιον που είναι από την φύση του  αδύνατος.

Επικεντρωθείτε πρώτα στην ποιότητα και μετά στην ποσότητα της τροφής

Ίσως νομίζετε μια διατροφή για αύξηση κιλών απαιτεί απλά να καταναλώνονται απλώς μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ακόμα μπορεί να πιστεύετε ότι πρέπει να καταναλώνονται επίσης γλυκά και συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρα και ζάχαρη.

Ακολουθώντας αυτή την τακτική το νούμερο της ζυγαριάς σίγουρα ανεβαίνει και το βάρος αυξάνεται. Δεν εξασφαλίζεται όμως η υγεία.

Αυτό συμβαίνει γιατί λαμβάνονται περισσότερες θερμίδες αλλά όχι θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός χρειάζεται. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται άλλα προβλήματα όπως:

  • αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια στο αίμα
  • αύξηση του σακχάρου στο πλάσμα κτλ.

Να θυμάστε ότι ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά μιας και ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

Αποφύγετε τα τεχνάσματα και τα περίεργα ροφήματα για αύξηση βάρους

Υπάρχουν προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο για γρήγορη απώλεια βάρους.

Αντιστοίχως, υπάρχουν και προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο και υπόσχονται άμεση αύξηση βάρους. Η πιο έξυπνη συμβουλή είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις: Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν λειτουργεί.

Εμπιστευθείτε έναν ειδικό

Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας για την αύξηση βάρους είναι η συνεργασία του ενδιαφερόμενου με έναν επαγγελματία Διαιτολόγο.

Είναι ο κατάλληλος επιστήμονας που θα βοηθήσει να αποκτήσει κάποιος υγιές βάρος χωρίς να βλάψει την υγεία του.

Ένας έμπειρος Διαιτολόγος αρχικά αξιολογεί την συνολική κατάσταση της υγείας μέσα από αιματολογικές εξετάσεις. Λαμβάνει πλήρες διατροφικό ιστορικό και καθορίζει με ακρίβεια την ποσότητα και ποιότητα της τροφής που πρέπει να καταναλώνει ο καθένας. Μπορεί επίσης να κρίνει αν χρειάζεται να καταναλωθεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Χρειάζεστε διατροφή για αύξηση βάρους;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε τον στόχο σας για αύξηση κιλών. Έχουμε την εμπειρία και αναλαμβάνουμε περιστατικά ατόμων που χρειάζονται ένα εξειδικευμένο διατροφολόγιο για αύξηση βάρους.

Η υποστήριξη που προσφέρουμε επιφέρει αύξηση βάρους λαμβάνοντας υπ\’όψιν όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού.

Είστε μακρυά από το Ναύπλιο; Παρέχουμε τις υπηρεσίες μας τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά με χρήση σύγχρονων εργαλείων τεχνολογίας και συνεδρίες σε High Definition.

Επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας όποιον από τους πάρακάτω διαθέσιμους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Scroll to Top