Αλκοόλ και διατροφή

αλκοόλ

Σε στιγμές χαράς και γιορτής, το αλκοόλ αποτελεί συχνά τον αθέατο σύντροφο.

Είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας, συνοδεύοντας τόσο ευχάριστες όσο και δυσάρεστες στιγμές. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί έχει μια ιδιαίτερη θέση στις γιορτές των Χριστουγέννων, αποτελώντας μέρος των εορταστικών παραδόσεων.

Από την άλλη πλευρά, το κονιάκ προσφέρεται  κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πένθους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τελετής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μάθουμε τη διατροφική αξία του αλκοόλ και πώς πρέπει να το καταναλώνουμε με ασφάλεια.

Διατροφική αξία και θερμιδικό περιεχόμενο

Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες και κάθε γραμμάριο του περιέχει περίπου 7 θερμίδες, σχεδόν διπλάσιες από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προσθέσει σημαντικό αριθμό θερμίδων στη διατροφή. Οι θερμίδες από το αλκοόλ, δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και οδηγούν σε αύξηση βάρους αν η κατανάλωση δεν ελέγχεται.

Για παράδειγμα:

  • Κρασί: 1 ποτήρι (150 ml) περιέχει περίπου 120-130 θερμίδες
  • Μπύρα: 1 κουτάκι (330 ml) περιέχει περίπου 150 θερμίδες
  • Ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, πχ το ουίσκι ή η βότκα: 1 ποτήρι (45 ml) περιέχει περίπου 100 θερμίδες

Επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει πολυάριθμες επιπτώσεις στην υγεία, οι οποίες εξαρτώνται από την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης.

Καρδιοαγγειακή υγεία

Μικρές ποσότητες αλκοόλ, κυρίως κόκκινο κρασί, έχουν συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά, όπως η αύξηση της «καλής» χοληστερόλης. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση αίματος, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Προβλήματα στο ήπαρ

Το αλκοόλ επεξεργάζεται στο ήπαρ και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει λιπώδη συκώτι, ηπατίτιδα και ηπατική ανεπάρκεια.

Παχυσαρκία

Το αλκοόλ προσθέτει θερμίδες χωρίς να προσφέρει θρεπτικά συστατικά, γεγονός που συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ψυχική υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Επίσης, η αλκοολική χρήση μπορεί να επηρεάσει την μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Καρκίνος

Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος και του μαστού.

Πόσο αλκοόλ πρέπει να πίνουμε

Η μέτρια κατανάλωση είναι το κλειδί για την απόλαυση χωρίς κινδύνους. Οι επίσημες συστάσεις αναφέρουν ότι οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν έως ένα ποτό την ημέρα, ενώ οι άνδρες έως δύο.

Σε γενικές γραμμές οι κανόνες που σχετίζονται με ασφαλή κατανάλωση είναι οι εξής:

  • Μην υπερβαίνονται οι συνιστώμενες ποσότητες
  • Να εναλλάσσεται η κατανάλωση αλκοόλ με νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης
  • Να καταναλώνεται το αλκοόλ μαζί με φαγητό για να μειώνεται η ταχύτητα απορρόφησής και να περιορίζεται η επίδρασή του
  • Να ελέγχεται το σώμα πως αντιδρά και να μην υπερβαίνονται τα όρια αντοχής του καθενός
  • Να αποφεύγεται το αλκοόλ σε καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια ή την υγεία κάποιου. Πχ. κατά την οδήγηση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν λαμβάνονται φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν

Καταλήγοντας

Το αλκοόλ μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής όταν καταναλώνεται με μέτρο και σε κατάλληλες περιστάσεις. Επίσης, φυσικά μπορεί να θεωρείται απόλαυση στη ζωή και να ενισχύει τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Με την κατάλληλη ενημέρωση και προσοχή, μπορούμε να το απολαμβάνουμε αποκομίζοντας τα οφέλη του χωρίς να διακινδυνεύουμε την υγεία μας.

Κλείνοντας, η ποιότητα και η ποσότητα στην διατροφή μας είναι το κλειδί για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Scroll to Top