Γαστρεντερίτιδα και διατροφή

γαστρεντερίτιδα και διατροφή

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που μπορεί να έχει αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα και να επηρεάσει αρκετά την καθημερινότητα μας.

Στην ουσία αποτελεί μια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα και μπορεί να προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών. Ανάλογα με την διάρκεια της χαρακτηρίζεται οξεία, εμμένουσα ή χρόνια. Η οξεία γαστρεντερίτιδα διαρκεί έως 7 ημέρες, η εμμένουσα από 7 έως 14 ημέρες ενώ μιλάμε για χρόνια γαστρεντερίτιδα όταν διαρκεί περισσότερες από 14 ημέρες.

Όπως και να έχει, πολλοί από εμάς έχουμε νιώσει πώς είναι η συγκεκριμένη ασθένεια και εφόσον αφορά το γαστρεντερικό μας σύστημα, θα μας βοηθήσει να ξέρουμε τι ισχύει σε σχέση με την διατροφή.

Γιατί προκαλείται γαστρεντερίτιδα

Κατά κύριο λόγο, η οξεία γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε μικροοργανισμούς όπως ιούς, βακτήρια και σπανιότερα σε παράσιτα.

Οι ιοί είναι οι πιο συχνοί υπεύθυνοι, καθώς εισέρχονται στον οργανισμό και συνήθως προκαλούν λοίμωξη του στομάχου. Υπάρχουν διάφορα είδη ιών όπως οι νορο-ιοί, οι ροτα-ιοί και οι αδενο-ιοί.

Tα βακτήρια από την άλλη, οδηγούν σε σοβαρότερα συμπτώματα. Ο ιός μεταφέρεται στον οργανισμό όταν κάποιος αγγίξει ένα άτομο ή μια επιφάνεια με τον ιό και στη συνέχεια ακουμπήσει το στόμα του χωρίς να έχει πλύνει τα χέρια.

Μια οξεία γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης. Συγκεκριμένα, αν κάποιος καταναλώσει κάτι που είναι μολυσμένο από κάποιο μικρόβιο όπως ιό, βακτήριο ή παράσιτο, μπορεί να εκδηλώσει γαστρεντερίτιδα.

Τέλος, η νόσος μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε βαρέα μέταλλα ή την χρήση φαρμάκων όπως αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, καθαρκτικά.

Συνέπειες της γαστρεντερίτιδας

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ποικίλλουν και τα κύρια συμπτώματα της αποτελούν η διάρροια και ο εμετός.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που ενδεχομένως μπορεί να εμφανιστούν όπως ναυτία, πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά, αφυδάτωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα και υψηλός πυρετός.

    Διατροφή και γαστρεντερίτιδα

    Η κατάλληλη διατροφή κατά την γαστρεντερίτιδα είναι σημαντική για την αναπλήρωση των υγρών, την ύφεση των συμπτωμάτων και την αποφυγή ερεθισμού του εντέρου.

    Η διάρροια και ο έμετος μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή αφυδάτωση, μια  κατάσταση απειλητική για την υγεία. Γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωση υγρών, όπως νερό, τσάι, χαμομήλι κλπ.

    Διατροφή Brat

    Υπάρχει ένα διατροφικό σχήμα για την γαστρεντερίτιδα, το Brat.

    Βέβαια, συστήνεται μόνο τις πρώτες μέρες, γιατί είναι ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά και είναι ιδιαίτερης σημασίας να αρχίσει κάποιος να διατρέφεται κανονικά μόλις επανέλθει η όρεξη και αρχίζουν να υποχωρούν τα συμπτώματα. Το σχήμα Brat περιλαμβάνει μπανάνα, λευκό ρύζι, αλεσμένο μήλο και φρυγανισμένο ψωμί.

    Σε γενικές γραμμές, η διατροφή τις ημέρες νόσησης από γαστρεντερίτιδα πρέπει να είναι φτωχή. Με απλά λόγια, να μην καταναλώνονται λιπαρά, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, αλκοόλ, καφές και όσπρια.  

    Σε περίπτωση που κάποιος δεν κάνει εμετούς, μπορεί να προτιμήσει κοτόπουλο καλά βρασμένο, βραστά λαχανικά, και ολικής αλέσεως ψωμί. Σε περιπτώσεις διάρροιας, τα αντιδιαρροικά φάρμακα είναι καλό να μην προτιμώνται καθώς δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να αποβάλλει τον ιό.

    Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό

    Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ούτε να απευθυνθούμε στον γιατρό. Τα συμπτώματα αρχίζουν και υποχωρούν εντός λίγων ημερών, περίπου μέχρι την 2η μέρα.

    Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που ταλαιπωρούμαστε για περισσότερες από 3 ημέρες, οπότε τότε η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη. Παράλληλα, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό εάν παρατηρηθούν τα παρακάτω:

    1. Αίμα στα κόπρανα ή τον εμετό
    2. Συμπτώματα που υποδηλώνουν αφυδάτωση (έντονη δίψα, ξηρό και κολλώδες στόμα, σύγχυση, σκουρόχρωμα ούρα, ελάχιστη παραγωγή ούρων)
    3. Αδυναμία πρόσληψης υγρών για μεγάλο χρονικό διάστημα (ημέρες ή ώρες για παιδιά)
    4. Αυξημένος πυρετό (πάνω από 39 °C)
    5. Έντονη ζαλάδα, που δεν επιτρέπει στο άτομο να είναι όρθιο
    6. Πολύ έντονος πόνος στην κοιλιά

    Καταλήγοντας

    Η γαστρεντερίτιδα δεν αποτελεί συνήθως ιδιαίτερα επικίνδυνη λοίμωξη και γι’ αυτό τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα και χορήγηση φαρμάκων. Ο ασθενής μέσα σε λίγες μέρες αναρρώνει και μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητα του.

    Η σωστή διατροφή συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της πάθησης και στην περαιτέρω αποφυγή ερεθισμών. Παράλληλα, είναι σημαντικός ο επαρκής ύπνος, ώστε να ξεκουραστεί το σώμα  και να ανακτήσει δυνάμεις.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά από μια οξεία γαστρεντερίτιδα, η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει διαταραχθεί. Επομένως, είναι σημαντική η λήψη προβιοτικών για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη καλών βακτηρίων που θα ενισχύσουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

    Scroll to Top