Νευρική Ανορεξία και η θεραπεία της

Νευρική Ανορεξία

Η Νευρική Ανορεξία είναι μια ψυχολογική πάθηση που ανήκει στις Διατροφικές Διαταραχές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής γενικότερα, αποτελούν ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφική συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ατόμου. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από κάποια διαταραχή σίτισης και διατροφής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η Ανορεξία ειδικότερα, είναι η σοβαρότερη από τις Διατροφικές Διαταραχές και η θεραπεία της είναι επιτακτική να πλαισιώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους στην αντιμετώπιση της Επαγγελματίες Υγείας.

Τι προκαλεί Νευρική Ανορεξία

Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί Νευρογενή Ανορεξία και η εμφάνιση της οφείλεται σε ένα συνδυασμό κοινωνικών, ψυχολογικών και οικογενειακών συνθηκών.

Αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική υγεία των ατόμων που υποφέρουν και σύμφωνα με μελέτες, σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε γυναίκες, μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρο θάνατο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με Νευρική Ανορεξία είναι έφηβα κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η πάθηση εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Όσον αφορά τα αγόρια, εμφανίζεται σπανιότερα.  

Συμπτώματα Νευρικής Ανορεξίας

Οι ασθενείς με Ανορεξία είναι εξαιρετικά ελλιποβαρείς σε αναλογία με το ύψος και το φύλο τους και τους διέπει έντονος φόβος αύξησης βάρους και καταστροφής της σωματικής τους εμφάνισης.

Ακόμη, παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα τους, θεωρούν δηλαδή ότι έχουν υπερβάλλον βάρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνήθως να προσπαθούν να αδυνατίσουν με διάφορους τρόπους, όπως η υπερβολική άσκηση, η χρήση καθαρτικών, οι αυτπροκαλούμενοι εμετοί και οι αυστηρές δίαιτες.

Στις γυναίκες που πάσχουν από Νευρική Ανορεξία, είναι χαρακτηριστική η αμηνόρροια. Δηλαδή η απουσία έμμηνου ρύσεως για τουλάχιστον 3 συνεχόμενους μήνες, εξαιτίας της μη επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.

Ιδιάζουσας σημασίας είναι ότι τα άτομα με ανορεξία αρνούνται να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και συνεχίζουν να τρέφονται ανεπαρκώς.

Επιπτώσεις Νευρικής Ανορεξίας

Όπως προαναφέρθηκε, η Ανορεξία είναι μια Διατροφική Διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να προκληθούν καρδιολογικά προβλήματα, οστεοπόρωση, στείρωση, γαστρεντερολογικά προβλήματα, νεφρική και ηλεκτρολυτική διαταραχή, υποθερμία, πονοκέφαλοι και προβλήματα στα δόντια.

Επίσης, τα ανορεξικά άτομα εμφανίζουν αδύναμα μαλλιά και νύχια, θαμπό δέρμα, ξηρά χείλη, έλλειψη συγκέντρωσης και προβλήματα ύπνου. Ιδιαίτερα συνήθης είναι και η εμφάνιση κατάθλιψης.

Πώς αντιμετωπίζεται η Νευρική Ανορεξία

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένα άτομο με Νευρική Ανορεξία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες θεραπείας και τελικής ίασης.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν τα συμπτώματα της πάθησης και να αναζητηθεί βοήθεια από ειδικά εκπαιδευμένους Επαγγελματίες Υγείας. Δυστυχώς, όσοι νοσούν δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα. Αντίθετα μάλιστα, δεν αναζητούν την θεραπεία και αντιστέκονται σε αυτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις η οικογένεια και ο γενικότερος κοινωνικός κύκλος παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Η θεραπευτική προσέγγιση της Ανορεξίας εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται ο ασθενής. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κακή θρέψη και ιατρική αστάθεια, χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία. Διαφορετικά, αν βρίσκεται σε νωρίτερο στάδιο, παρακολουθείται από ομάδα ειδικών η οποία ξεκινάει και βασίζεται σε ειδικά εκπαιδευμένο στις Διατροφικές Διαταραχές Διατροφολόγο και έναν Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή.

Αρχικά, γίνεται προσπάθεια επαναφοράς της βιοχημικής ισορροπίας για να λαμβάνει ο ασθενής κάποια θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής του. Έπειτα, η θεραπεία εστιάζει στην βελτίωση της εικόνας που έχει το ανορεξικό άτομο για τον εαυτό του.  

Στο τελευταίο στάδιο της θεραπείας, γίνεται προσπάθεια για την απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, με ασφαλή ρυθμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς.

Υποστήριξη για Νευρική Ανορεξία

Αν θεωρείτε ότι εσείς ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα της Νευρικής Ανορεξίας, μην καθυστερείτε. Αναζητήστε βοήθεια άμεσα ώστε να τεθούν οι βάσεις της θεραπείας πριν εμφανιστούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις της πάθησης.

Είμαι πιστοποιημένη Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και γνωρίζω πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Νευρική Ανορεξία. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου ακόμα και αν βρίσκεστε εκτός Αργολίδας. Μπορώ να σας υποστηρίξω Online με χρήση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας και συνεδρίες σε ποιότητα High Definition.

Επικοινωνήστε μαζί μου χρησιμοποιώντας όποιον από τους πάρακάτω διαθέσιμους τρόπους σας εξυπηρετεί:

  • καλώντας στο 6932329673
  • συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας
  • στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Reddit
Scroll to Top