Η Αδηφαγική Διαταραχή και η αντιμετώπιση της

Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή αν και δεν είναι μια ιδιαίτερα γνωστή ορολογία, είναι η πιο διαδεδομένη διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Έχεις αισθανθεί κάποιες φορές ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου ενώ τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού; Αναρωτιέσαι αν κάτι τέτοιο έχουν αισθανθεί ή το αισθάνονται και άλλοι άνθρωποι;

Και όμως, οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 2% των ατόμων παγκοσμίως υποφέρει από Αδηφαγική Διαταραχή ή αλλιώς Αδηφαγία.

Τι είναι η Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή αποτελεί μια ψυχική διαταραχή και ανήκει επίσημα στο φάσμα των Διατροφικών διαταραχών.

Χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η βασική διαφορά της αδηφαγίας με την Βουλιμία, είναι ότι μετά από αυτά τα επεισόδια, το αδηφάγο άτομο δεν χρησιμοποιεί εκκαθαριστικές μεθόδους όπως εμετός, καθαρκτικές ουσιες ή υπεργυμναστική. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι η συμπεριφορά αυτή επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Τα αδηφάγα άτομα κατά την διάρκεια ενός υπερφαγικού επεισοδίου δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους και να σταματήσουν, ακόμα και αν δεν πεινούν.

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι επειδή αισθάνονται τύψεις και στεναχώρια, προτιμούν συνήθως να τρώνε κρυφά.

Αίτια Αδηφαγικής Διαταραχής                                 

Η Αδηφαγία, όπως και οι υπόλοιπες Διατροφικές Διαταραχές, δεν οφείλονται σε μία μεμονωμένη αιτία αλλά σε ένα σύνολο παραγόντων.

Κάποιοι από αυτούς είναι η κληρονομικότητα, οι βιολογικοί παράγοντες, η μακροχρόνια δίαιτα και διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Κατά κανόνα, μια μακροχρόνια δίαιτα εξαιτίας του περιορισμού της τροφής επιδρά αρνητικά στο σώμα και στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο για υπερφαγικά επεισόδια.

Μια άλλη αιτία είναι ότι άτομα με «ασταθές» συναισθηματικό και κοινωνικό προφίλ κάποιες φορές οδηγούνται σε υπερφαγικά επεισόδια και αισθάνονται πολλές φορές το φαγητό σαν συντροφιά τους στις δύσκολες ώρες. Ταυτόχρονα, η τροφή λειτουργεί ως επιβράβευση ή ως τιμωρία, ανάλογα με την περίπτωση.

Επιπτώσεις Αδηφαγίας

Η Αδηφαγική Διαταραχή έχει σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική και σωματική υγεία του ατόμου που πάσχει. 

Κατά κανόνα, τα περισσότερα αδηφάγα άτομα είναι παχύσαρκοι. Το αυξημένο βάρος σε συνδυασμό με την συγκεκριμένη διαταραχή πρόσληψης τροφής μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως ινσουλινοαντίσταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειες, υπερλιπιδαιμίες, και υπέρταση.

Ακόμη, τα συγκεκριμένα άτομα εμφανίζουν συχνά διαταραχές ύπνου, γαστρεντερικές διαταραχές όπως γαστρίτιδα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αναφορικά με τις γυναίκες, πολλές φορές διαταράσσεται η έμμηνος ρύση και επηρεάζεται η γονιμότητα.

Αντιμετώπιση Αδηφαγικής Διαταραχής

Όλες οι Διατροφικές Διαταραχές θεραπεύονται, με τον κατάλληλο τρόπο και την σωστή επιστημονική ομάδα.

Η θεραπεία που θα ακολουθείται στις διατροφικές διαταραχές εξαρτάται από την σοβαρότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι  είναι εφικτή ακόμη κι αν ένα άτομο υποφέρει για πολλά χρόνια από τη διαταραχή.

Ο εκπαιδευμένος Διατροφολόγος η βάση της θεραπείας

Η Αδηφαγική Διαταραχή είναι μια χρόνια κατάσταση και η θεραπεία της απαιτεί φάσεις θεραπείας οι οποίες παίρνουν χρόνο.

Η θεραπευτική ομάδα για την Αδηφαγία βασίζεται υποχρεωτικά σε ειδικά εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής Διαιτολόγο Διατροφολόγο. Επικουρικά, ενδέχεται να είναι σημαντική και η υποστήριξη από έναν εξίσου ειδικά εκπαιδευμένο στις Διατροφικές Διαταραχές Ψυχολόγο καθώς και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Το πρωτόκολλο θεραπείας στην περίπτωση της Αδηφαγικής Διαταραχής εστιάζει στην διατροφική εκπαίδευση του ατόμου. Συγκεκριμένα, στην εκμάθηση του τρόπου που ο πάσχον θα αντικαταστήσει τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες με νέες που θα εξασφαλίζουν ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής.

Στην όλη διαδικασία, εξαιρετικά βοηθητικό και σημαντικό εργαλείο μπορεί να είναι ένα ημερολόγιο διατροφής, μέσα από το οποίο ο θεραπευόμενος θα εκπαιδεύεται από τον επιβλέποντα Διατροφολόγο και θα βελτιώνει την διατροφική συμπεριφορά του.

Από την άλλη πλευρά, ο Ψυχολόγος θα αφοσιωθεί στην ψυχολογική υποστήριξη και στην διερεύνηση και επίλυση των ψυχολογικών προβλημάτων που οδήγησαν στην διαταραχή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ο ασθενής να εμπιστευτεί τους ειδικούς που θα απευθυνθεί καθώς και την διαδικασία.

Υποστήριξη για την Αδηφαγική Διαταραχή

Θεωρείτε ότι έχετε κάποιο από τα συμπτώματα της Αδηφαγικής Διαταραχής εσείς ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο;

Μπορώ να σας βοηθήσω! Είμαι επαγγελματίας Διαιτολόγος Διατροφολόγος, πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και διαθέτω την εμπειρία που χρειάζεται για να σας υποστηρίξω.

Αν βρίσκεστε εκτός Αργολίδας, μπορώ να σας υποστηρίξω Online με χρήση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας και συνεδρίες σε ποιότητα High Definition. Υπάρχει λύση και θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας όποιον από τους παρακάτω διαθέσιμους τρόπους σας εξυπηρετεί:

  • καλώντας στο 6932329673
  • συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας
  • στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook.
Scroll to Top