Η λιπομέτρηση και τα μυστικά της

λιπομέτρηση ακριβείας

Η λιπομέτρηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης.

Πολλοί από εμάς θα έχουμε αναρωτηθεί γιατί πρέπει να κάνουμε λιπομέτρηση και δεν αρκεί μία μέτρηση βάρους. Η αλήθεια είναι ότι η λιπομέτρηση προσφέρει μια πλήρη και εξατομικευμένη εικόνα για τη σύνθεση τους σώματος κάθε ατόμου.

Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από μια τέτοια μέτρηση είναι πολύτιμες για το τι πρέπει να πράξουμε.

Τι ακριβώς μετράει η λιπομέτρηση

Η λιπώδης και η άλιπη μάζα αποτελούν τα συστατικά του ανθρώπινου σώματος.

Η άλιπη μάζα περιλαμβάνει τα υγρά, τα οστά και την μυϊκή μάζα, τα οποία είναι απαραίτητα. Η λιπώδης μάζα όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα είναι αναγκαία για τον οργανισμό, αλλά όταν υπερβαίνει τα όρια είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Μια λιπομέτρηση λοιπόν διαχωρίζει τα κιλά που προέρχονται από τη λιπώδη μάζα από αυτά που προέρχονται από την άλιπη. Συγκεκριμένα, παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα μυϊκής μάζας και οστών καθώς και για το ποσοστό λίπους και υγρών του σώματος.

Έτσι, μπορεί να εκτιμηθεί αν κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος ή είναι ελλιποβαρής, υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Πώς γίνεται μια λιπομέτρηση

Η διαδικασία της λιπομέτρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

Συνήθως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι η βιοηλεκτρική εμπέδηση και οι δερματικές πτυχές. Είναι οι πιο απλές, γρήγορες και με μεγαλύτερη ευκολία χρήσης. Ταυτόχρονα όμως, παρέχουν και την απαιτούμενη ακρίβεια.

Λιπομέτρηση με βιοηλεκτρική εμπέδηση

Η βιοηλεκτρική εμπέδηση είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη μέθοδος αξιολόγησης της σύστασης του σώματος και βασίζεται στην αντίσταση των διαφόρων ιστών στο ηλεκτρικό εναλλασσόμενο ρεύμα.

Συγκεκριμένα, το ρεύμα διαπερνά ευκολότερα την άλιπη μάζα σώματος και το νερό. Αντίθετα, όταν περνάει μέσα από το σωματικό λίπος αντιμετωπίζει μεγαλύτερη αντίσταση. Ουσιαστικά, η μέθοδος μετρά την άλιπη μάζα του σώματος και αφαιρώντας την από το συνολικό βάρος του εξεταζόμενου, υπολογίζεται έμμεσα το λίπος.

Η  λιπομέτρηση βιοηλεκτρικής εμπέδησης γίνεται με ζυγαριά-λιπομετρητή. Υπάρχουν διάφορα μηχανήματα και κάποια μετρούν την αντίσταση σε ολόκληρο το σώμα και κάποια τμηματικά. Επίσης, οι ζυγαριές μπορούν να διαφέρουν στην ποιότητα και τη λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων της μέτρησης. Ακόμα, κάποιες διαθέτουν μεταλλικές επιφάνειες για απευθείας επαφή στο σώμα ή ηλεκτρόδια που ακουμπούν με ειδικά αυτοκόλλητα στα χέρια ή πόδια.

Για να είναι αξιόπιστη μια λιπομέτρηση με βιοηλεκτρική εμπέδηση πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ο εξεταζόμενος πρέπει να  έχει καταναλώσει φαγητό και υγρά τουλάχιστον 4 ώρες πριν την μέτρηση. Σχετικά με το αλκοόλ και την καφεΐνη, η χρήση τους θα πρέπει να περιορίζεται σε 24 ώρες πριν από την μέτρηση.

Επίσης, καλό θα είναι, οποιαδήποτε άσκηση να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 12 ώρες πριν μια λιπομέτρηση. Σε περίπτωση, που κάποια γυναίκα βρίσκεται σε έμμηνο ρύση η μέτρηση θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια .

Τέλος, οι μετρήσεις σε ασθενείς με βηματοδότη και έγκυες δεν ενδείκνυται.

Λιπομέτρηση ακριβείας με τσιμπίδα

Η λιπομέτρηση με τσιμπίδα όπου μετρούνται οι δερματικές πτυχές είναι μία εξίσου ακριβής και ανώδυνη μέθοδος.

Η μέτρηση πραγματοποιείται με ένα ειδικό όργανο που λέγεται  δερματοπτυχόμετρο. Συγκεκριμένα, μετριούνται τα αποθέματα του υποδόριου λίπους σε διάφορα μέρη του σώματος και έπειτα εκτιμάται έμμεσα το συνολικό λίπος του εξεταζόμενου. Τα σημεία του σώματος που πραγματοποιούνται μετρήσεις είναι στα χέρια, στο επάνω μέρος της πλάτης, στον μηρό και στην γαστροκνημιαία.

Επίσης, μπορούν να γίνουν μετρήσεις στη θωρακική δερματική πτυχή, στο πλαϊνό μέρος της κοιλιάς και στην κοιλακή χώρα. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αθλητές, γιατί παρέχει πληροφορίες για την καλύτερη αθλητική απόδοση του.

Βέβαια, η ορθή δερμαπτυχομέτρηση προϋποθέτει εμπειρία για να μειωθεί η πιθανότητα σφάλματος μεταξύ των μετρήσεων. Θεωρείται πιο ασφαλές να υπολογίζεται ο μέσος όρος τριών διαδοχικών μετρήσεων για κάθε δερματική πτυχή.

Άλλοι μέθοδοι λιπομέτρησης

Υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι όπως η μέθοδος DEXA, η μέτρηση των περιφερειών του σώματος, η υποβρύχια ζύγιση και η αέρια πληθυσμογραφία. Βέβαια, δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται λόγω της δυσκολίας εφαρμογής τους.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται μια λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση είναι μια εξέταση που μας παρέχει πληροφορίες για την σύσταση του σώματος. Μας βοηθάει να θέσουμε στόχους ώστε να βελτιώσουμε τη συνολική κατάσταση της υγείας μας μέσα από την φυσική δραστηριότητα και την διατροφή.

Συνεπώς, τα αποτελέσματα της είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την δημιουργία ενός διαιτολογίου εξατομικευμένου στις ανάγκες του εξεταζόμενου. Είναι χρήσιμο λοιπόν να βλέπουμε την εξέλιξη και να επαναλαμβάνεται η λιπομέτρηση τακτικά πάντα σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα διατροφολόγο.

Κλείστε το δικό σας ραντεβού για μια αναλυτική μέτρηση

Επιθυμείτε να κάνε μια αξιολόγηση και να δείτε την ανάλυση σύστασης του σώματος σας;

Στο διαιτολογικό γραφείο μας μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια λιπομέτρηση ακριβείας με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και να λάβετε την πλήρη εικόνα της σύστασης του σώματος σας. Διαθέτουμε τον επαγγελματικό αναλυτή σύστασης σώματος InBody 770 ο οποίος πραγματοποιεί ανάλυση σε λιγότερο από 1 λεπτό, μετρώντας και τα υγρά του σώματος σας ακόμα και τμηματικά .

Το ξεχωριστό στον InBody 770 είναι οτι μετράει το σπλαχνικό σας λίπος, δηλαδή το λίπος ανάμεσα στα όργανα σας στην περιοχή της κοιλιάς, όπως το μετράει ο αξονικός τομογράφος. Σας το παρουσιάζει σε γράφημα με σκοπό να κατανοήσετε την κατάσταση σας.

Σε σύγκριση με άλλους λιπομετρητές, ο InBody 770 εκτυπώνει ξεχωριστή σελίδα μόνο με τα υγρά του σώματός σας συνολικά αλλά και τμηματικά. Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να παρατηρήσετε αν έχετε πρήξιμο είτε στα πόδια είτε στα χέρια είτε στον κορμό σας.

Λιπομέτρηση για ηλικιωμένους

Επίσης, ο InBody 770 απευθύνεται σε ηλικιωμένους μετρώντας την τάση σαρκοπενίας. Αυτή η ένδειξη, σας ενημερώνει με σκοπό την πρόληψη και την μείωση ρίσκου πτώσεων ή καταγμάτων.

Λιπομέτρηση για αθλητές

Τέλος, ο λιπομετρητής υψηλής ακρίβειας InBody 770 είναι κατάλληλος για άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Αποτελέσματα στο email σας

Τα αποτελέσματα της μέτρησης έρχονται απευθείας στο email σας αλλά μπορούν φυσικά και να εκτυπωθούν.

Επικοινωνήστε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας:

Scroll to Top